Lås och säkerhet


Lås och säkerhet

När du har lättanvända lås blir de verkligen använda.

Ett bra exempel på lättanvända lås är t ex kodlås. Det är ett utmärkt skydd mot spontana inbrott när du är hemma på dagen, ute på tomten eller kanske gör en kort visit hos grannen. Med ett kodlås till entrédörren kan du enkelt dela ut tillfälliga koder. Perfekt när hantverkaren ska göra något jobb och du inte kan vara hemma eller vill låna ut din nyckel.

Lika låsning, bekvämt och säkert

Med lika låsning använder du en och samma nyckel till husets dörrar och fönster. Vill du kan den även gå till garaget, sommarstugan och hänglåset till båten. Om du redan har lika låsning i hemmet går det vanligtvis bra att fortsätta att bygga ut den.

När bytte du lås senast?

Ett lås är inte bara ett lås. Utvecklingen går snabbt och trots detta byts lås i snitt vart 40:e år! Det betyder att det ofta går tre-fyra boende på varje lås. Ny ägare eller hyresgäst borde naturligtvis betyda nytt lås. När bytte du själv lås senast?

Tjuven söker alltid efter hål i din säkerhet

De flesta förstår att ett bra lås i entrén är viktigt men tänker mindre på säkerheten kring andra ingångar. Det vet tjuven som snabbt scannar av husets olika dörrar och fönster. Inte nog med att de ofta bara är försedda med en enkel hasp. De ligger vanligtvis insynsskyddade på baksidan av huset i bekväm höjd. En krossad ruta, in med handen och haka av hasparna, så är han inne.

Gardera dig mot utbrott

Tjuven vill kunna bära ut tjuvgodset så snabbt som möjligt. Får han välja är entrén eller annan dörr det självklara valet. Ifall dessa har lås med ”bortasäker funktion” blir det problem. Det betyder att dörrarna måste öppnas med nyckel även från insidan när ingen är hemma. Fönsterlås och låsbara handtag i terrassdörrarna kan vara tillräckligt skydd för att tjuven ska avstå.

Vad sitter låset i?

Det hjälper inte alltid med ett modernt lås för att vara säker. I äldre dörrar är ofta gångjärn, spanjoletter (hakarna på terrassdörren) och annat undermåligt. Ett snabbt och vanligt sätt att ta sig in är att angripa dessa med brytverktyg. Karmarna ger enkelt efter och tjuven är inne på nolltid. Lösningen på detta är byta till lås med hakreglar som kopplar samman dörren med karmen. Om du funderar på att byta altandörr, så går den vanligtvis att beställa i säkrare utförande än standardmodellen