Gör det svårt för tjuven


LPA Låssmed

Gör det svårt för tjuven

Se över de lås du har hemma, och läs vår lista för att se vad du kan göra ytterligare för att förebygga inbrott.

Ta hjälp av grannarna. Meddela dina närmaste grannar när du reser bort så att de håller lite extra uppsikt. Be grannen ta in din post, så gör du detsamma när hon reser bort. Kanske kan grannen också använda din soptunna så att den inte står oanvänd och tom. Att grannen parkerar bilen på din plats är också till hjälp, liksom att hänga upp tvätt på din torkställning.

Säkra tecken på att du är bortrest är om gräsmattan ser ut som en vildvuxen sommaräng, eller på vintern täcks av ren och orörd snö. Hjälp grannen med gräsklippning och snöskottning (eller att trampa upp spår i snön), så hjälper han dig.

Kanske kan ni starta grannsamverkan i området? Det är ett enkelt sätt att öka tryggheten där du bor. Dessutom lär du bättre känna människorna i ditt närområde.

Tala inte in på telefonsvararen att du är bortrest. Skriv heller inte på sociala media som till exempel Facebook att du är borta.

• Sätt en timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter. Lampor som lyser mitt på ljusa dagen är en signal till inbrottstjuven. Att låta ett relä tända ytterbelysningen när mörkret faller är en billig investering.

Låt radion styras av timer så att den går på med ojämna mellanrum.

Ha inte skymmande växter nära altandörrar och fönster om du bor i villa eller radhus.

En yxa som ligger kvarglömd utanför huset är ett utmärkt inbrottsverktyg. Se till att förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus.

Lås fast stegen, eller förvara den inomhus. Annars kan den användas för att nå olåsta eller öppna fönster både hos dig och grannen.

Lås dörrarna även när du är hemma. Många inbrott sker snabbt och tyst medan ägaren befinner sig inomhus.

Lägg inte nycklarna synligt i hallen eller i ett nyckelskåp. Det gör det lätt för tjuven att stjäla en extranyckel och komma tillbaka ostört vid ett senare tillfälle. Dessutom underlättar det för en inbrottstjuv att ta sig ut ur ditt hus med stöldgodset.

Tänk på helheten när du säkrar din bostad. Att skaffa ett bra lås till entrédörren är naturligtvis viktigt, men visste du att de flesta inbrott sker via terrassdörren? Fönster, gärna på en undanskymd plats, är också populära ingångar för tjuven. Med ett ordentligt lås på terrassdörren undviker du sårbara punkter